180 години от рождението на Стефан Караджа

180 години от рождението на Стефан Караджа отбелязваме на 11 май. На същата дата през 1840 г. е роден Стефан Тодоров Димов, по-известен като Караджата.Той е български национален герой, войвода и революционер от българското национално-освободително движение.

Стефан Караджа е сред първите доброволци на организираната от Раковски – Първа българска легия в Белград. Рамо до рамо с Васил Левски, се проявява изключително много, в сраженията с турците при Белградската крепост. След разпускане на Легията, Стефан Караджа се завръща в Румъния, където се отдава изцяло на народната борба. Няколко пъти преминава Дунава с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода, с която прехвърля на десния бряг на Дунав. През 1867 г. постъпва във Втората българска легия. През 1868 г. я напуска и се връща в Румъния, където отново се събира с Хаджи Димитър.

На 6 юли двамата начело на обединена чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя при местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и е пленен от изпратените от председателя на Държавния съвет Мидхад паша войски и полиция. След това, на 12 юли, е откаран в Търново и по-късно в Русе. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 30 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от баба Тонка Обретенова. И до ден-днешен черепът му се съхранява в Къщата музей „Баба Тонка“ в Русе.Памет Българска Оригиналният надгробен камък на Стефан Караджа е намерен при строителните работи в къщата-музей на Баба Тонка през януари 2014 г.

Въпреки че във всички исторически справки се смята, че Стефан Караджа е починал на 31 юли 1868 г., според надписа на кръста това е станало ден по-рано – на 30 юли 1868 г.

,, Гордостта на България ”, както Захари Стоянов нарича Караджата..

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 127 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: История и традиции