На днешната дата през 1897 г. е убит Алеко Константинов – Щастливеца

На днешната дата през 1897 г. е убит Алеко Константинов – Щастливеца. Убеден идеалист, хуманист и демократ, във всички свои дейности като писател, публицист, юрист, политически деец и планинар Алеко се опитва България да е едно по-добро място и е един от героите на следосвобожденска България. В тези си опити е улучен от неслучаен „случайно“ рикуширал куршум при атентата срещу съпартиеца му Михаил Такев. Така се превръща в една от първите жертви на политическото насилие в България. На погребението му присъстват хиляди хора от цялата страна. Щастливеца умира едва на 34: с планове за академична кариера, специализация във Франция по углавно право, две пиеси, нов роман, околосветско пътешествие и… отказване от цигарите.

Написал едни от най-хубавите произведения в литературата ни от края на XIX в. като „До Чикаго и назад“, „Бай Ганьо“, „Разни хора, разни идеали“ и „Пази Боже сляпо да прогледа“, за Алеко често се пропуска, че е юрист и е бил съдия, прокурор и адвокат.

През 1896 г. Алеко Константинов подготвя хабилитационен труд на тема „Правото за помилване по повод на новия наказателен закон“ с цел да стане преподавател по углавно и гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет. Прави впечатление, че разбирането му относно целите на наказанието се доближава до настоящия съвременен наказателен кодекс – наказанието се цели не само като постигнато възмездие, но и като възможност осъденият да се поправи и превъзпита към спазване законите и добрите нрави:

,,Милостта побеждава по други закони…
Наказанието и неговий размер се диктуват не само от възмездието за извършеното деяние, но и от обществената полза; а тази полза, ако в някои случаи изисква применението на закона във всичката му строгост, в други случаи диктува мекост и милост…
Надеждата, която питае затворникът, че от неговото разкайване, от доброто му поведение зависи да получи смекчение или отмяна на наказанието, много повече може да повлияе на неговото поправяне, отколкото най-тежкото наказание…“

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

45 978 преглеждания

2 коментара за “На днешната дата през 1897 г. е убит Алеко Константинов – Щастливеца

  1. Алеко е съвсем реална жертва на режима на Стамболов, който съвсем не е велик държавник , а тиранин и жесток диктатор.

  2. Алеко не е убит. Куршумът е бил за Михаил Такев. При пътуването спират по някаква причина и после си разменят местата. Убиецът не е подозирал подобно нещо. Това го знам от дядо ми и съм склонен да му вярвам повече, отколкото на съвременните писачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: История и традиции