Майски горещини през новата седмица

Какво ще бъде времето днес?
Две горещи вълни ще очертаят времето в следващите дни – в началото и в средата на седмицата. Въпреки незначителните превалявания рано тази сутрин, облачността днес ще е разкъсана, вятърът – топъл от югозапад, а температурите следобед – високи. Между 27 и 32 градуса ще показват термометрите. Най-топло ще бъде по поречието на река Дунав и в централната част на Дунавската равнина. 23-26 градуса ще е около крайбрежието с по-високи температури по Южното Черноморие. В планините – между 13 и 21 градуса.

Във вторник страната ни ще попадне под влиянието на динамичен студен атмосферен фронт. Ще остане сравнително топло, но ще е ветровито и с краткотрайни пролетни превалявания, които ще преминат от северозапад на югоизток. Ще има условия за по-рязко време с гръмотевични бури и риск от градушки – в югоизточните райони.

В сряда облачността ще се разкъса. Ще остане сравнително прохладно. В четвъртък и в петък ще е ветровито със силен вятър в планините. В последните 3 дни от седмицата отново се очертават краткотрайни превалявания с гръмотевици. Мощната купесто-дъждовна облачност ще създава риск от силни пориви на вятъра и градушка. С леки захлаждания следобедните температури ще останат високи и дори ще се движат около и над 30 градуса в някои райони.

Заради преноса на топъл въздух от югозапад през седмицата се очаква атмосферата да се насити с фин прах от пустините на Северна Африка. Испанските и гръцките метеоролози прогнозират облакът да премине над страната ни във вторник от запад на изток.

341 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.