На 23 април 1876 г. по време на Априлското въстание възстава Перущица

Перущинци удържат седем дни на непрестанните атаки на превъзхождащия ги по брой и въоръжение противник. Перущица е нападната от над 5000 души башибозук от съседните села. Предвождани са от Адил ага Тамрашлията а на 29 април пристига и турска редовна войска с артилерия начело с Решид паша.

Едва когато оръдията разрушават покрива на въстаническата крепост – църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил“, в която са събрани около 600 старци, жени и деца, въстаниците прекратяват съпротивата. В черквата загиват 347 души, начело с отец Тилев, д-р Васил Соколски и водача на въстанието в града Петър Бонев – другар и съратник на Раковски и Левски в Белградската легия.

Турците ограбват селището и опожаряват 350 къщи. Трагична е саможертвата на Спас Гинов, Кочо Честименски, Иван Хаджитлиев и още двадесет и трима перущенци. В черквата „Св. Архангел Михаил“ се въззема най-мощният глас за свобода, който човечеството е чувало – бащите жертват жените и децата си, а после и себе си, за да не бъдат роби и да не бъдат потурчени.

През юли 1876 г. Перущица е посетена от френския журналист Иван дьо Вестин, който съобщава, че след зверското турско клане при подавяне на въстанието извършено от редовна войска и паравоенни мюсюлмански части в града са останали 150 „старци и деца“ от предишното население от над 2000 души. Впоследствие костите на българските мъченици са събрани и погребани в същата тази черква, за да се помни станалото.

ОТБРАНАТА НА ПЕРУЩИЦА – ГНЕЗДО НА ГЕРОИ, ВЕЧНА СЛАВА НА ЧЕДАТА ТВОИ!

364 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.