Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на „Чернобил“

На 26 април се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на радиационните аварии и катастрофи. На този ден, през 1986 година, на Чернобилската АЕЦ стана страшна авария, накарала човечеството сериозно да се замисли по въпроса за безопасността на ядрената енергетика. Според някои изследователи, аварията на АЕЦ „Фукушима-1“ в Япония е надхвърлила чернобилската по обем на общи радиоактивни изхвърляния 20 пъти.

С възпоменателни церемонии в Украйна, Беларус и Русия днес се отбелязва 28-та годишнина от ядрената катастрофа в АЕЦ „Чернобил“ в бившия Съветски съюз. Инцидентът от 26 април 1986 година бе оценен от най-високата, 7-ма степен, по скалата за опасни ядрени събития на Международната агенция за атомна енергия.

Изминаха 28 години от най-страшната техногенна катастрофа в историята на човечеството, по време на която хиляди хора показаха безпрецедентно мъжество и героизъм. Това се посочва в обръщение на сегашния генерален директор на АЕЦ „Чернобил“ Игор Грамоткин по повод годишнината. 600 000 души участват в първите месеци в ликвидацията на последиците от катастрофата. На сайта на централата са биографиите на 22-ма от героите, почти всички са починали от лъчева болест до месец след аварията. Тогава съветското ръководство забави новината за Чернобил. Въпреки многократно по-високата радиация честването на 1-ви май в Киев не е отменено. Очевидец на онзи ден разказа:

Все още пред очите ми е тогавашната първомайска манифестация и страшно е да се каже, но парадът се приемаше от смъртта.

Точно на Първи май радиоактивният облак от Чернобил достига и България. Българското общество също не е информирано.

На фона на сегашните събития в Украйна физическата охрана на АЕЦ „Чернобил“ е подсилена. Генералният директор Игор Грамоткин:

Каквито и сътресения да има в страната, нашата основна задача си остава да гарантираме ядрената безопасност. Очаква се пълното привеждане на АЕЦ „Чернобил“ в безопасно състояние да продължи около 100 години.

357 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.