На 26 април 1876 г битката при Клисура

На 26 април 1876 г., по време на Априлското въстание, многоброен башибозук, събран от Карловската долина и Казанлъшко, воден от карловския феодал Тосун бей, обхваща в клещи Клисура.

Клисура е един от най-значимите в исторически аспект градове за България. Градът се свързва преди всичко с Априлското въстание от 1876 година, където изиграва водеща роля. Роденият в Клисура революционер Никола Караджов лично донася в града „кървавото писмо“ на Тодор Каблешков, което обявява началото на Априлското въстание.
Клисурската местност Зли дол е своеобразен паметник на културата, запазил спомените за едно от най-страшните сражения на Априлското въстание, което градът губи в неравен бой срещу жестокия поробител и бива изцяло опожарен. На 26 април многоброен башибозук предвождан от карловския феодал Тосун бей, обхваща в клещи Клисура. По-малобройните бранители-българи не удържат атаките на турците. Над 200 от селяните, които не успяват да избягат, са зверски изклани. Жертвите са предимно жени, деца и старци. Клисурци отстъпват махала по махала, в схватките загиват въстаници, а останалите заедно с населението се оттеглят в Копривщица. П. Волов се явява с отряд копривщенци. Той събира отстъпващи клисурски бойци и атакува турската орда в тил. Но проливният дъжд мокри барута на въстаниците и техните пушки не могат да стрелят. Панайот Волов е принуден да отстъпи в Копривщица..

1 025 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.