Божков от Дубай: Бях 2-3 седмици в затвора „Ал Ахбар“, сега съм в апартамент под наем

Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков даде интервю по телефона от Дубай за bTV тази сутрин.

Той потвърди, че се намира в арабската държава от края на месец януари, чувства се добре и сега живее в апартамент под наем. Преди това обаче прекарал около 2-3 седмици в „както пише в интернет, скандалния“ затвор „Ал Ахбар“.

„Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума – не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти“, заяви собственикът на „Нове холдинг“.

Божков разказа, че няма никакви ограничения и се движи свободно навсякъде. Без охрана е, защото няма от кого да се пази. Властите в Дубай му казали, че може да ходи където иска, но не може да напусне ОАЕ, защото най-вероятно ще бъде арестуван.

И допълни, че би имал притеснения за сигурността си, ако се върне в България.Той обяви, че не е избягал от страната, а заминал по работа. Щял да се върне в „подходящия момент“. По думите му това би се случило най-рано, след като делото влезе в съда.

„Аз съм невинен. Срещу мен няма нито едно съществено обвинение“, беше категоричен той.

По повод обвиненията срещу него за нерегламентирани контакти с членове на Комисията по хазарта, които покровителствали бизнеса му в „Еврофутбол“, той заяви:

„Това с Комисията по хазарта, аз никога не съм имал контакти, всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов, за което имам безброй доказателства. Законът не се тълкува, той се изпълнява. При едни правила – данъкът е един, при други правила – друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг“.

Божков добави, че в апартамента живее с Георги Попов, който притежава 87% от акциите на ФК „Левски“.

„Той е добре, вчера празнувахме имения му ден, голяма компания бяхме. С наши познати, не бяха българи“, уточни Божков.

Бизнесменът посочи, че не се е срещал с представители на българските власти в Дубай, но най-вероятно е имало такива. Божков добави, че от българската прокуратура не са правили опити да се свържат с него.

„Аз си вдигам телефона, не знам защо прокуратурата не се опита да се свърже с мен“, посочи още той.

Чувал се със сина си, който е обвинен за пране на пари, но е на свобода. Със съпругата си Елена Динева обаче няма връзка, тъй като тя е в ареста. По думите тя е държана като заложник на базата на показанията на един свидетел.

„Невинни хора ги държат в ареста“, изтъкна той, като добави, че всички, които го познават ги е страх, защото са заплашени, че може бизнесът им да бъде унищожен и с тях „да се случи това, което с Васил Божков“.

Затова и никой българин не искал да говори с него. Имал обаче „доста богати“ чужди приятели, които му давали пари.

„Един милион, пет милиона“, каза той, като отрече, че му помагат руснаци.

Бизнесменът обяви още, че вече е подал искове в Лондон и ще съди държавата заради унищожаването на неговата колекция. Той сравни управлението в страната с „хунта“ и заговори за „мафия“.

Той заяви, че е готов да продаде или подари акциите на ФК „Левски“ и обвини премиера Бойко Борисов за съдбата на му. Какво още каза той, четете в corner.dir.bg.

Срещу Васил Божков са повдигнати 11 обвинения, сред които, че от 2014 г. досега не е внесъл над половин милиард лева от такси по Закона за хазарта, за търговия с влияние, за държане и отчуждаване на културни ценности, както и за убийства, изнасилвания и принуда. Българските власти вече поискаха той да бъде екстрадиран, но засега няма реакция от властите в Дубай./dir.bg/

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

4 229 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Криминално