Мафията работи ръка за ръка с COVID-19

Докато Италия скърби за хилядите починали от коронавирус, а оцелелите продължават да живеят в икономическа пустош, една част от обществото изглежда печели доста: организираната престъпност.

“Италианската мафия може да превърне заплахите във възможности”, заяви за АФП топ-правителственият следовател за борба с мафията Джузепе Говернале.

Над 10 000 души са починали в Италия от подобна на грип болест, която принуди страната да затвори, а пандемията опустошава третата по големина икономика на еврозоната.

От историческата Коза Ностра в Сицилия, до огромната мощна Ндрангета в Калабрия и готовата на всичко Камора в Неапол, италианските мафии бяха “хванати в крачка” (от вируса), но сега се организират “, заяви Говернале.

Отделът за икономическо разузнаване заяви в четвъртък, че очаква БВП на Италия да се свие с колосални седем процента за годината. Според италианските експерти около 65 процента от италианския малък и среден бизнес са изложени на риск от фалит.

Това е музика за ушите на мафиотите в страната, които използват изнудването и лихварството, за да „работят” със закъсали предприятия.

По техните условия

“Просто погледнете портфолиото на мафиите, за да видите колко могат да спечелят от тази пандемия”, заяви пишещият за борбата с мафията Роберто Савиано в интервю за всекидневник „Република” тази седмица.

“Къде са инвестирали през последните няколко десетилетия? Многосервизни компании (столови, почистване, дезинфекция), рециклиране на отпадъци, транспорт, погребални домове, разпределение на петрол и храна. Така ще спечелят пари.

“Мафиите знаят какво имаш и какво ще ти трябва, те ти го дават и ще ти го дават, но според собствените си условия.”

Савиано посочи последната голяма епидемия в Италия, епидемията от холера през 1884 г. в Неапол, която уби повече от половината от жителите на града.

Правителството изплати огромни суми за почистване – които отидоха направо в джобовете на Камората.

Мафията “вече внимателно планира кога икономиката ще започне да се възстановява”, заяви Говернале, който оглавява дирекцията за разследване на мафията в Италия (DIA).

“Ще има много пари наоколо.”

62-годишният сицилианец заяви, че екипът му подготвя план за борба с мафиотското проникване в обществото.

“Те ще търсят вратички в системата. Ще трябва да държим очите си отворени за … подозрителни операции, създаване на нови компании, фиктивни корпорации.”

Джузепе Пинятоне, бивш антимафиот в Реджо Калабрия, заяви, че епидемията “неизбежно ще затрудни работата на съдебната система през следващите седмици и години”.

Процесите срещу стотици подсъдими са спрели.

Реална опасност

Пренасочването на полицейските ресурси по време на кризата също може да допринесе за разцъфването на мафията, тъй като офицерите, “които вече са натоварени с нови роли, може да трябва да се сблъскат с проблеми на обществения ред”, каза той.

Според ежедневника „Стампа” тайните служби на Италия предупреждават правителството за потенциални безредици в Южна Италия – подтикнати от организирани престъпни групи – в случай, че епицентърът на вируса се премести от север на юг.

Според някои мафиоти, криминалистите са организирали бунтове в затворите в цялата страна в началото на епидемията, и затворниците, които се страхуват да не хванат болестта в пренаселените съоръжения, изискват предсрочно освобождаване.

“Много тревожно е, че някои с по-леки присъди са пуснати навън”, заяви Никола Гратери, водещ прокурор в крепостта на Ндрангета Калабрия, пред АФП.

Правозащитната група Antigone заяви, че над 2500 затворници са били освободени от 29 февруари, за да се облекчи пренаселването.

“Хората, свързани с Ндрангета, вече са освободени и поставени под домашен арест “, каза той.

„Това представлява реална опасност“. /АФП

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

151 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Криминално