Защо беларуската здравна система е по-ефективна от европейската?

Защо беларуската здравна система е по-ефективна от европейската?

Вирусът, за който все още няма лечение и скоростта на разпространението му само расте вече е в целия свят. Въпреки това белоруската система на здравеопазване в такава ситуация успява да работи не просто ефективно, но и да направи това, което нито една система на здравеопазване в Европа не успя.

За това защо беларуското здравеопазване в ситуацията с пандемията COVID-19 беше по-ефективно от европейското, в ефира на програмата „Марков. Нищо лично ”, каза Батир Бердикличев, представител на Световната здравна организация в Беларус.

Батир Бердыкличев:  „Трябва да помним, че здравната система в Беларус все още носи основните характеристики на системата Семашко. Тази система е създадена през 20-те години на XX век  векове, когато в структурата на заболеваемостта преобладаваха инфекциозните заболявания, необходимостта от лечение на наранявания, спомнете си Първата световна война.

В допълнение, инфекции като коремен тиф, холера и всички други са били често срещани. Следователно характерните особености на съществуващата система в Беларус са контролируемостта, вертикалната структура на службите за санитарно-епидемиологичен контрол, както и достатъчен брой легла.

Фактът, че такава система е била запазена, играе положителна роля, когато възниква такава епидемия, тъй като цялата тази вертикална структура може много бързо да се включи в борбата срещу коронавирусната инфекция. „

Гостът отговори и на въпроса на водещия на програмата Марат Марков дали ситуацията в Европа се е превърнала в доказателство за неефективността на преобладаващото в Европа частно здравеопазване.

Батир Бердыкличев: „Тук трябва да вземем предвид, че всяка здравна система трябва да отговаря на нуждите и ситуацията в страната.

Всъщност страните от Западна Европа малко промениха структурите си в смисъл, че ги преориентираха към превенция, първична медицинска помощ. И отново те взеха предвид структурата на честотата на заболеваемост, намаляването на броя на инфекциозните патологии, появата на рак, неинфекциозни заболявания.

Следователно фактът, че са преработили здравните си системи, отговаря на техните нужди. Вярно е, че повечето системи в света не бяха готови. И виждаме резултатите. Но това всъщност е спешен случай, беше трудно да се предвиди. Възможностите на здравната система в Беларус досега позволяват точно насочени, професионални решения, без ограничителни мерки. “ zdrave.to

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

255 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Здраве