На 10 200 души са съставени предупредителни протоколи по сигнали за търговия с гласове

На 10 200 души са съставени предупредителни протоколи по сигнали за купуване и продаване на гласове. Това съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване в Народното събрание.

„По тази цифра, бих казал, чувам, че сме упражнявали едва ли не някакво насилие върху гражданите. Уверявам за пореден път, че подобно нещо няма. Че това е законова мярка, която се предвижда в Закона за МВР“, коментира той.

В сравнение с изборите на 4 април десетки пъти се е увеличил броят на започнатите досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, каза още Рашков.

„Става дума за 93 наказателни производства в тази насока. За разлика от тези, които са около десетина, за изборите през април. Има образувани производства и по други престъпни състави, а именно по чл. 216 – унищожаване и повреждане, 308 и 309 – документи престъпления и други включително хулиганство.

Министър Рашков влезе в спор с депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова дали е упражнен натиск и са разпитвани учители от София област.

В спора се намеси и депутатът от БСП за България Георги Свиленски с призив да бъде казано коя партия е оказвала въздействие върху учители, възпитатели и училищни директори.

Според министър Рашков обаче не било редно да се дава такава информация, когато разследването не е приключило.

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

567 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Криминално