Пуснаха под домашен арест дупничанина Г. Иванчев, обвинен за стрелбата по Митьо Очите

Обвинените за стрелбата по Митьо Очите и убийството на сочения за негов гард Александър Алексиев-Сашо Водолаза са пуснати под домашен арест. След като останаха почти 4 години в ареста, Георги Иванчев и Тодор Славов вече са си вкъщи и са следени дали спазват мярката си за неотклонение чрез електронни гривни.

Решението е на Апелативния специализиран наказателен съд и е окончателно, пише „Флагман“. Иванчев и Славов са подсъдими като част от бандата на Божидар Кузманов – Божо Кравата за наркоразпространение, изнудване, унищожаване на вещи, побои и палежи. Щерката на Митьо Очите изненада всички с думите си в съда Иванчев е обвинен и за раняването на несебърския бос Димитър Желязков при екшъна в Слънчев бряг в заведението „4 you“ на 8 юни 2016 г. и за незаконно държане на оръжие. Славов отговаря пред Темида за убийството на Александър Алексиев – Сашо Водолаза, спряган за гард на Очите. Магистратите от спецсъда няколко пъти в последната година решават да ги пуснат вкъщи, но колегите им от горната инстанция отменят решенията. Развръзката идва в последния ден на март, когато за пореден път спецсъдиите постановяват домашен арест. На Иванчев указват да се сложи гривна за наблюдение. Окончателното решение идва на 16 април. С определението си съдиите Аделина Иванова, Емилия Петкова и Венелин Иванов потвърждават, че Славов и Иванчев трябва да напуснат Софийския централен затвор, където са заточени.

Апелативните спецмагистрати приемат, че срещу двамата има достатъчно доказателства за престъпленията, за които са подведени под отговорност. Затова се мотивират с показанията на пострадалия Митьо Очите и още петима свидетели на престрелката.

Спецсъдиите не се съгласяват обаче с тезата на прокуратурата, че подсъдимите могат да се укрият или да извършат престъпление, тъй като тя е голословна и не е подкрепена от данните по делото, става ясно от определението на Апелативния специализиран наказателен съд. Митьо Очите в съда: Възмутен съм! Не съм ангел, но ми правите караминьол В решението се изтъква, че двамата имат постоянни адреси на територията на страната, както и семейна и социална ангажираност. Тези обстоятелства намаляват опасността от укриване, обосновават се съдиите.

Според тях този риск се елиминира напълно от възможността за електронно наблюдение чрез поставянето на гривни. Отчита се, че Славов и Иванчев са погнати за тежки престъпления срещу личността, от които се извежда риск от извършване на престъпление.

„Интензитетът обаче на тази опасност е изключително занижен с оглед изминалия значителен период на изтърпяване на мярката за неотклонение, който за Славов датира от 11 юни 2016 г., а за Иванчев – от 18 юни 2016 г.“, коментират съдиите.

Те изтъкват, че Тодор Славов сам се е предал и още тогава е дал подробни обяснения, което означава, че е съдействал на разследването. Магистратите уточняват, че по време на процеса няма максимални срокове за задържането под стража, но все пак този период трябва да е разумен.

Тук в помощ на двамата стрелци идва и пандемията от коронавирус. „В случая се установява, че съдебното производство се провежда регулярно, но до момента на обявяване на извънредното положение в страната във връзка с установената епидемиологична обстановка.

Към момента на постановяване на първоинстанционния съдебен акт срокът на извънредното положение не е бил удължен до 13 май 2020 г., но към днешна дата това е факт и доколкото горното обстоятелство действително води до забавяне на наказателното производство и не се дължи на виновното поведение на подсъдимите лица, посочените обстоятелства следва да бъдат преценявани в техен интерес“, се посочва в определението на съда.

Щерката на Митьо Очите заговори за огромна семейна драма с баща й За по-сигурно съдиите решават да сложат гривна и на Тодор Славов. Освобождаването на двамата авери на Божо Кравата хвърли в ужас роднините на убития Александър Алексиев.

Потърсени за коментар, те заявиха, че са потресени и обезкуражени от решението. Ядосани са и близките на Очите, който едва оцеля от травмите си. Към момента той е в болницата към Софийския затвор, но заради мерките срещу епидемията не му позволяват телефонни разговори или хранителни пратки.

Несебърският бос е обвиняем по дело за престъпна група за рекет и палежи. И двата процеса срещу Очите и срещу кръвните му врагове засега изчакват отменянето на извънредното положение.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

2 216 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Криминално