Днес се очаква да бъде представен проектозаконът за санитарното извънредно положение

Днес се очаква да бъде готов проектозаконът за отмяната на извънредното положение и ограниченията, които ще трябва да продължат да се спазват от гражданите.

Те ще се регулират на базата на препоръките на Националния оперативен щаб, със заповеди на здравния министър и по Закона на здравето. След като бъде одобрен от правителството, проектозаконът трябва да бъде внесен в Народното събрание.

Парламентът най-вероятно ще се събере и ще заседава още тази седмица, за да гласува новата законодателна рамка, с която автоматично да бъде отменено извънредното положение.

По думи на премиера Бойко Борисов словосъчетанието „извънредно положение“ предизвиква допълнителен стрес и може да се определи като „санитарно“ такова. Същевременно с това ще се запазят и ще бъдат направени в нов закон мерките, които са в полза на хората – банковите, социалните, противоепидимичните.

От Искра.бг припомняме, че вече се допуска посещението на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници. Разрешени са индивидуалният спорт на открито, посещения на плувни басейни и се възстановява дейността на голяма част от учебните центрове.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

246 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика