5 причини да откажете алкохола по време на коронавирус

Алкохолът не помага при дезинфекция и увеличава тежестта върху имунната система!

От самото начало на епидемията всички срещнахме много шеги и дори доста сериозни препоръки за приемане на алкохол като превенция срещу коронавируса.

Лекарите обачепрепоръчват да се намали или дори напълно да се елиминира консумацията на алкохол по време на пандемия. И ето защо:

Алкохолът е депресант

Да, когато пием малко, за известно (обикновено кратко) време можем да се почувстваме по-добре, но чувството на безпокойство все пак ни застига, когато алкохолното опиянение си отиде.

Факт е, че под въздействието на алкохол в тялото се образува тетрахидроизохинолин – това е вещество, което блокира производството на допамин и сератонин, невротрансмитери, които ни помагат да се чувстваме добре. И накрая, дори малко количество алкохол засилва чувството на безпокойство – а сега за всички нас вече има достатъчна причина за безпокойство.

Алкохолът има лош ефект върху съня

Експерти от лондонския център за сън твърдят: за да спите два пъти по-лошо, просто изпийте една чаша вино вечер. Алкохолът прави съня ни повърхностен, фазата на дълбок сън, когато самото тяло и мозъкът се „рестартират“ или изобщо не се появяват или не издържат достатъчно дълго, за да си починем добре.

Липсата на сън винаги е лоша, но особено сега: колкото по-малко спим, толкова по-малко възможности има тялото ни да се съпротивлява на външни заплахи и толкова по-висок е рискът от обостряне на хронични заболявания.

Алкохолът намалява концентрацията и вниманието

Пандемията е време, когато трябва да бъдете особено внимателни към себе си и своите близки; когато трябва да привикнете към новото ежедневие, да промените навиците си; когато трябва да сте подготвени за необходимостта да действате бързо и в необичайна ситуация. Алкохолът пречи на това – и най-лошото от всичко, че го прави незабелязано. Мисля, че сега е по-добре за всички нас да поддържаме трезв ум и готовност да действаме във всеки един момент.

Алкохолът не ни защитава от коронавируса по никакъв начин, не се приема вътрешно или външно

Протеиновата обвивка на вируса, с която се прикрепя към нов носител, се унищожава от алкала. За да го унищожите с алкохол , трябва да действате на повърхността поне 40 секунди, докато концентрацията на алкохол трябва да бъде най-малко 60%. Дори ако в бара ви има напитки с такава сила, по-добре е да ги употребявате при по-приятни поводи.

Алкохолът насърчава наддаването на тегло

Първо, самите алкохолни напитки са доста висококалорични: дори чаша леко бяло вино е сравнимо по калории с десерт с ниско съдържание на мазнини, и второ, употребата на вино, водка и най-вече на бира стимулира апетита и желанието ни за най-висококалоричните и мазни храни.

Това е опасно не само за фигурата: наднорменото тегло, както знаете, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет – самите заболявания, които сериозно увеличават риска от тежък COVID-19./

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

74 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Любопитно