14 души са под наблюдение за коронавирус във ВМА

14 души са под наблюдение за коронавирус във ВМА

Въпреки че към настоящият момент в България няма регистрирани случаи на болни от коронавирус, бързото му разпространение през последните няколко дни в Италия, Корея и Иран, налага спазването на допълнителни предпазни мерки.

Няма потвърдени случаи на коронавирус, всички тествани досега са дали отрицателни резултати Това каза на брифинг пред журналисти началникът на кризисния щаб за мерки срещу разпространението на коронавируса и началник на Военномедицинска академия проф. Венцислав Мутафчийски, предаде БНТ.

Той поясни, че много пациенти са настанени като подозрителни. Във ВМА за последното денонощие са настанени 14 души, 4 от тях чуждестранни граждани – португалец, японец, египтянин и италианец.

„Останалите са българи, свързани с рисковите зони, предимно Италия. Очакват се днес резултати – в ранния следобед ще бъдат готови“, каза още Мутафчийски.

Началникът на ВМА каза още, че 22-те български деца и четиримата техни ръководители, които се прибраха с правителствения самолет от Италия, са здрави.

Директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кючуков заяви , че през последното денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства.

„На ГКПП Калотина е регистрирано лица пътуващо с тир, което пътува като втори шофьор, с повишена температура – бе задействана процедурата и хоспитализиран във ВМА“, поясни Кючуков.

Какво представлява новият коронавирус?

Новият коронавирус е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. На този етап има твърде малко налични данни, за да се каже със сигурност колко смъртоносен е COVID 19. Предварителни данни сочат, че той е по-малко фатален от SARS (ТОРС) вирусът, който се разпространяваше преди няколко години.

Как се предава вирусът? Колко лесно се разпространява?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период за коронавируса(т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни. Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои  могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят.

Ако хората с коронавирус са изследвани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото е ниска. Системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите спомага ограничаването на разпространението.

Ето някои предпазни мерки, които Вие и вашето семейство може да предприемете, за да избегнете заразяване:

– Мийте ръцете си често, като използвате сапун и вода или гел за ръце на алкохолна основа.

– Избягвайте близък контакт с хора, които имат симптоми на настинка и грип.

– Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце.

– Използването на медицинска маска се препоръчва, ако имате респираторни симптоми (кашлица или кихане), за да предпазите околните. Ако нямате симптоми, няма нужда да носите маска Ако се носи маска, тя трябва да се постави правилно, за да се гарантира нейната ефективност и за да се избегне рискът от предаване на вируса.

– При симптоми като висока температура, кашлица или затруднения в дишането посетете личния си лекар.

В момента в Северното полукълбо е сезонът на грипа, а симптомите на COVID-19, като кашлица или висока температура, могат да са много сходни с тези на грипа или настинката, които са далеч по-често срещани.

Потърсете лекар навреме, ако вие или член на вашето семейство има симптоми, и избягвайте публични места, за да предотвратите разпространението сред други хора.obekti.bg

55 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.