АС – Благоевград ще заседава по оспореното решение на ОИК по казуса с кмета на Благоевград

Заседанието е след като Административен съд – Благоевград спря предварителното изпълнение на решението на Общинската избирателна комисия – Благоевград за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на общината Румен Томов, след подадена от него жалба.

С жалбата си Румен Томов направи особеното искане за спиране на предварителното изпълнение на решението, позовавайки се на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс, според който „съдът може да спре предварителното изпълнение, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда“.

Съдът прие, че искането на Румен Томов е допустимо, а „предварителното действие на решението е само по себе си непоправима вреда за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на възнаграждение – материална основа за съществуването, респективно за публичния интерес зад неговия избор за кмет. Прекратяването на пълномощията на кмета е негативна оценка и за моралните му качества, с оглед на което предварителното изпълнение засяга доброто му име“, е записано в определението. Определението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от уведомяване на страните.

По делото за оспореното решение на ОИК е насрочено открито съдебно заседание за днес от 10:30 часа в съдебна зала № 1, съобщиха от Административния съд в Благоевград

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

703 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Новини