Над 50 вторични труса в Пловдивско

Над 50 са вторичните трусове за последното денонощие в района на Пловдив. Това съобщиха за Glas.bg от Геофизичния институт на БАН.

Те са следствие на първия трус от 4,5 по скалата на Рихтер, който беше регистриран в 14,01 часа на 1 май.

През изминалото денонощие не са постъпили нови сигнали за пострадали хора, сгради и инфраструктура след вчерашното земетресение в Пловдив.  Това съобщи след приключване на огледите кметът Здравко Димитров. Той е в постоянна комуникация със службите, ангажирани със сигурността на общината, както и с директора на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев.

„Няма пострадали хора, няма паника, разминахме се с незначителни щети. Направени са огледи на постройките, за които имаме подадени сигнали, но не са установени конструктивни нарушения или опасни пукнатини“, коментира Здравко Димитров.

 

По негово разпореждане е направена проверка от Общински институт „Старинен Пловдив“, която е установила, че в резервата също няма сериозно засегнати сгради. Екип на дружеството направи пълен обход на Стария град, съобщи неговият директор Богомил Грозев. Констатирано е единствено падане на малка част от мазилката на къща „Георги Павлити“  (т. нар. Синя къща).

Сградата, която се стопанисва от общинския институт, е в аварийно състояние от години, предвид което „Старинен Пловдив“ е подал в края на февруари 2020 г. документи за кандидатстване за финансиране от Министерство на културата, уточни Грозев. Със средствата се предвижда да бъде направен цялостен ремонт на фасадата и прозорците на къща „Павлити“. Тя е паметник на културата от местно значение.   Други сериозни конструктивни проблеми с общинските, държавните и частните къщи на територията на Стария град, възникнали в следствие на земетресението, не са констатирани.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

382 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Новини