Системата за разпределение на делата се оказа “пробита”

Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати договора с фирмата, поддържаща случайното разпределение на делата в съдебната система, предаде репортер на БГНЕС.

Решението бе взе след проведено онлайн гласуване, след дълги дебати на съдебните кадровици, част от които бяха проведени в закрито заседание.

Съдебните кадровици приеха одитен доклад и стартираха обществена поръчка за отстраняване на уязвимостите в системата и нейната поддръжка, докато не бъде въведена единната информационна система.

“Става въпрос за 23 уязвимости, от които 11 са с висок риск, 2 със среден и 9 с нисък. Одиторите са категорични, че е имало опит за външно проникване в системата през 2016 година, който обаче не е успешен”, обясни след заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Пленумът прие и предложението на главния прокурор Иван Гешев за “замразяване” на заплатите на магистратите, служителите и членовете на кадровия орган. Така трудовите им възнаграждения няма да бъдат актуализирани до края на годината, заради кризата с разпространението на коронавируса. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

134 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Новини