ИВЕТ ДОБРОМИРОВА ЗА МАЯ МАНОЛОВА: ОТ “АГРЕСИВНО И ПРОВОКАТИВНО ОТНОШЕНИЕ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ” ДО ВЪЛНУВАЩИ ПИСМА “КАТО МАЙКА”

Коментар на Ивет Добромирова: “Снимката е на Васил Гарнизов от протеста 2013-2014 г. Спомням си, че имаше период, в който търсих приятелите си по районните. Особено онези, които участваха в студентските протести. Редовно бяха прибирани, бити, някои бяха изправени пред съд и дори се защитаваха сами. Тези дни ще публикувам отговора на ДАНС по повод подадения от протестиращи граждани сигнал за полицейското насилие в този период, в който се казва, че не е установено да е имало такова най-общо казано.

Късчета история, защото тя би следвало да е поучителна в малко цитати:

15 ноември 2013 г., Медиапул:

Говорителят на БСП Антон Кутев определи протестите като „тежка форма на десен болшевизъм“, а колегата му Янаки Стоилов каза, че партията очаква няколко десетки хиляди граждани от София и страната в събота в 12 часа на „Орлов мост” с искането „в България да се утвърди свободата, а не окупацията”. Атакувайки протестите, представителите на БСП се опитаха да омаловажат скандала с инструкциите на МВР до червените депутати за дискредитиране на протестите, както и обещанията за държавна служба на хората, които отидат на проправителствения митинг.

„Протестите за мен са тежка форма на десен болшевизъм. Една група хора се опитва да наложи върху други хора, независимо дали са малцинство или мнозинство, едно определено схващане за политиката или за живота. При това се опитва да го наложи с нелегитимни средства“, заяви Антон Кутев в петък пред Нова телевизия.

Днес Антон Кутев е говорител на служебното правителство, а Янаки Стоилов правосъден министър. Днес те са дълбоко възмутени от насилието срещу протестиращите.

12 ноември 2013 г., бТВ

„Зам.-председателят на парламента Мая Манолова обяви по-рано днес в пленарна зала, че според справка в МВР „подадената информация, че има бити студенти, не отговаря на истината”. „Има задържани протестиращи, има опити за агресивно и провокативно отношение. Призовавам всички протестиращи и студенти да не прибягват до сила, да не се държат провокативно и агресивно по отношение на българските полицаи”, заяви Манолова. Младеж с аркада на веждата обаче разказа пред камерата на bTV, че е бил ударен с ключ от полицай, а група униформени го удряли с юмруци и ритници.“

Днес Мая Манолова е носител на надеждата на демократичната промяна и пише вълнуващи писма „като майка“ от профила във Фейсбук по повод полицейското насилие на протестите от миналата година.

Това не е статус, който подценява бруталното поведение на хора с полицейска униформа и извършеното от тях насилие върху свободата на протест и всички демократични ценности.

Това е историческа действителност, която обяснява защо се въртим в един омагьосан кръг – героите са едни и същи и имат едни принципи, но имат и други. А паметта на обществото е на къса каишка.

А оказва се и БСП са възможен коалиционен партньор вече в името на спасяването на демокрацията.

Та.. да се помни и да се знае. А ще повтаряме грешките, докато не научим уроците. Според мен.”

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

665 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Общество