Машинното гласуване доказателство за честен вот ли е?

Няма причина да се съмняваме в ролята на машинното гласуване за предстоящия вот на 11 юли. Изключение прави само тънкият момент, в който тяхното използване се възприема като предизборно послание, а то е такова от самото начало. Това заяви пред „Bulgaria on AIR“ изборният експерт и член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров.

Той определи промяната в Кодекса като „драматично решение“. Такова е за него въведението, различно от предходните години, когато ползването на хартиена бюлетина или машина беше въпрос на личен избор. Опция беше в практиката паралелната експлоатация и на двете.

От тези избори обаче вотът задължително трябва да бъде осъществен електронно на местата, където секциите са с повече от 300 избиратели, напомни Димитров. Решено бе – подобна практика не е противоконституционна.

Експертът подчерта, че онова, което не му се нрави лично на него, е липсата на избор. Въпреки че ще има напечатани бюлетини, предвидени за извънредни ситуации, има и забрана за тяхното използване. А това от своя страна „не изглежда много логично“, смята специалистът.

Той допълни, че машинното гласуване има и доста висока крайна цена на услугата. Всеки глас, даден по този начин, е два пъти по-голям в сравнение с хартиения вот. Въпреки тези фактори, онова, което е най-важно е, че становището на Конституционния съд внася значителна доза стабилност. Сигурността пък е малко или много гарант, че няма да има опити за саботаж на изборите, обнадежден е Димитър Димитров.

В апаратите е заложен таймер, който стартира в 07:00 часа. Тогава, когато те се включат, ще бъде отпечатан протокол, „върху който може да се проследи хеш кода“. Забавяне с до 5 минути едва ли ще бъде фатално за цялостното провеждане на изборния ден, посочи Димитров.

Гласуването ще бъде машинно и в някои секции в Турция, каза още членът на ЦИК. Техният общ брой няма да е толкова голям, колкото през далечната 2009 година, когато е имало открити 124 места. Най-много секции ще има в Англия, следвана от Германия.

Димитров определя като пропагандни твърденията за фиктивните избирателни секции.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

215 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Общество