Ердоган забрани на мигрантите да преминават през Егейско море

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разпореди на турската брегова охрана да предотврати преминаването на мигранти през Егейско море заради рисковете, на които се подлагат, съобщиха турските медии, цитирани от БГНЕС.

„По нареждане на президента … няма да бъде давано разрешение на мигрантите да преминават през Егейско море, защото е опасно“, заяви бреговата охрана, цитирана от Анадолската агенция.

По-рано турският президент заяви, че споразуменията на бежанците между Турция и Европейския съюз не работят и трябва да бъдат преразгледани. Той настоя Европа да изпълни ангажиментите си към Турция за предоставяне на 3 милиарда евро помощ за турските власти за справяне с мигрантския натиск.

Вчера ЕС излезе с деклрарация, в която осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели. От турското външно министверство заявиха, че документът е нов пример за двуличния подход, на който Турция е жертва от години, се казва в позиция на т по повод приетата вчера декларация. Анкара подчертава, че въпросът е бил превърнат в политическо средство от самия Европейски съюз и се осъжда поведението на Гърция и европейските страни като несъответстващо на международното право.

Вчерашният ден и изминалата нощ бяха белязани от намаляване на броя на мигрантите край турско-гръцката граница, опразване на лагерите им край Одрин и сблъсъци с гръцките сили за сигурност. От турската страна на границата постъпиха сведения за хора, които са били ранени от гръцката полиция, предаде БНР.

С падането на вечерния мрак вчера групи хора предприеха нов опит за проникване в Гърция. От и в зоната в района на пункта „Пазаркуле“, до която достъпът на пресата е ограничен, влизаха и излизаха автобуси и полицейски автомобили.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

109 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света