Европейският здравен пропуск влиза в сила

Европейският здравен пропуск, който влиза в сила от днес, ще бъде необходим при пътуване с 33 европейски страни, предаде Франс прес.

За да можете да пътувате в тези страни, е необходимо да имате поставена ваксина срещу ковид, да сте преболедували от ковид или да имате отрицателен тест за ковид.

Здравният пропуск ще бъде достъпен в хартиен и в цифров вариант и ще бъде под формата на Кю Ар код, който ще може да бъде проверяван от служителите на транспортните компании (независимо дали става дума за самолет, влак или кораб) и от полицията.

Сертификатът съдържа данни за самоличност (име, дата на раждане) и данни във връзка с ваксинацията (вид ваксина, брой на поставените дози, дата на ваксинацията) или за теста (дата и вид на теста и дали резултатът е отрицателен или положителен).

Европейският пропуск ще е един и същи в 27-те страни от Европейския съюз и в още шест други страни (Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария). В някои страни обаче ще важат някои допълнителни правила за желаещите да влязат на територията на съответната страна

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

350 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света