Путин се е ваксинирал със „Спутник V“

Президентът Владимир Путин заяви, че се противопоставя на въвеждането на задължителна ваксинация в Русия, въпреки нарастването на коронавирусните инфекции в страната и бавния процент на ваксиниране.

„Не подкрепям задължителната ваксинация“, каза Путин на руснаците по време на годишното си обръщение по телевизията.

Запитан дали подкрепя ново блокиране в цялата страна, той каза, че вместо това регионалните власти въвеждат локализирани задължителни ваксинации и други мерки, за да се избегне въвеждането на нови карантини.

Русия съобщи по-рано днес за 669 смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа, рекорден брой за втори пореден ден, според правителствените данни. Страната се бори с голям брой инфекции, стимулирани от силно инфекциозния вариант Делта, като властите се опитват да убедят руснаците да се ваксинират.

Една от пандемичните горещи точки е град Санкт Петербург, който трябва да бъде домакин на четвъртфинала на Евро 2020 в петък с хиляди фенове, много от които летят от чужбина за мача.

Путин заяви, че около 23 милиона руснаци са получили ваксина и каза, че домашните ваксини в страната му са по-добри от чуждестранните алтернативи, назовавайки AstraZeneca и Pfizer.

„Справяме се добре“, каза той.

68-годишният лидер засегна и широко разпространения скептицизъм към ваксините в страната и призова руснаците да слушат „специалистите“.

„Необходимо е да слушаме не хора, които малко разбират от това и разпространяват слухове, а специалистите“, каза той пред руснаците, повечето от които според социологическите проучвания се противопоставят на получаването на коронавирусни ваксини.

През последните месеци Путин призова руснаците да се ваксинират и обяви по-рано тази година, че е получил ваксина, без да уточнява коя от четирите ваксини в страната. Днес той обяви, че е ваксиниран със „Спутник V“, първата ваксина, регистрирана в Русия.

Служители са обвинени в недостатъчно докладване на смъртните случаи, като се отчитат само случаите, в които коронавирусът е установен като основна причина за смърт след аутопсия. /АФП

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

281 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света