Лукашенко изкара в Минск хиляди войници на парад за Деня на победата

Хиляди войници в Минск участваха в парад по повод Деня на победата срещу нацистка Германия и края на Втората световна война, съобщава „Ройтерс“.

Президентът Александър Лукашенко отхвърли призивите за отлагане на събитието и налагане на блокада за спиране разпространението на новия коронавирус.

Лукашенко, който е начело на Беларус от 1994 година, определи страховете от коронавируса като психоза и направи редица предложения за победа над болестта – да се пие водка, да се ходи на сауна или да се играе хокей на лед.

Хиляди зрители на трибуните в столицата Минск, малко от които носеха маски, и сред които имаше ветерани от Втората световна война на преклонна възраст, наблюдаваха маршируващите войници, преминаващите танкове, над които прелитаха изтребители Су-30.

Парадът за Деня на победата в Беларус е в контраст с поведението по този повод на Русия, която отложи военния парад на Червения площад и отмени празненствата заради епидемията.

Облечен във военна униформа и заобиколен от генерали, Лукашенко каза, че за Беларус е недопустимо дори да се помисли за отмяна на парада.

„Ще има хора, които ще ни осъдят“, отбеляза Лукашенко.

Беларус не наложи ограничителни мерки или социално дистанциране и остави границите си отворени, докато страните по света ги затвориха.

По официални данни на властите към момента в страната има 21 101 заразени, от които са починали само 121 души.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

988 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света