Меркел недоволства срещу вирусолозите

„Днес така, а утре – иначе“ – така се е изказала Ангела Меркел в тесен кръг по отношение на вирусолозите в Германия, пише „Билд“. Недоволството ѝ е било насочено специално към главния вирусолог от берлинската клиника „Шарите“ Кристиан Дростен, уточнява изданието.

Канцлерът е цитирала негово изказване, според което би било по-полезно полицията да пазарува за пенсионерите, отколкото да пази границите. Два дни по-късно той се е обявил за затваряне на границите.

Меркел е критикувала Дростен и заради първоначалните му изказвания за опасността от заразяване на децата по време на пандемия. Впоследствие лекарят заяви, че децата са точно толкова подложени на риска от заразяване, колкото и възрастните. Според доклад на Дростен и екипа му, броят на вирусите, които могат да бъдат открити в дихателните пътища, не зависи от възрастовата група на човека. В същото време се подчертава, че това заключение не е потвърдено от независими експерти.

Въз основа на своите резултати учените предупреждават за неограниченото отваряне на училищата и детските градини в Германия. Дростен, позовавайки се на „научно“ изследване, заяви по-рано, че при децата рискът от инфекция е по-малък, отколкото при възрастните („една трета“)

Според „Билд“, предисторията на тези отношения е свързана със съвета на Дростен кабинетът да затвори училищата, въпреки че само ден по-рано е препоръчал точно обратното. След словесен сблъсък с Меркел, лекарят е заявил, че човек може да смени позицията си, след като е получил нова информация.

Според говорителя на правителството Щефан Зайберт, Меркел не е критикувала вирусолога, а по време на пресконференцията е говорила за важната роля на науката. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

143 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света