Турция удължава режима от 1 май

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще бъде наложен тридневен ограничителен режим в 31 града, считано от петък, а подобни ограничения, наложени за уикендите ще продължат чак след празника Рамазан Байрам в края на май.

В понеделник по време на реч пред репортери, осъществена чрез видеовръзка след заседание на кабинета, Ердоган заяви, че скоро ще бъде съставен график за връщане към нормалния ритъм на живот, който ще бъде обявен публично.

Удълженият полицейски час, който предстои да бъде наложен, дойде след карантинната мярка, която беше въведена миналата седмица на официалния празник в страната – 23 април и продължи общо четири дни.

„Преодолявайки COVID-19, Турция се надява да има двоен празник в края на Рамазан байрам“, каза турският президент.

Ердоган каза още, че по време на свещения за мюсюлманския свят месец,  Анкара е прибрала 25 000 турски граждани от десетки страни по света, в допълнение към 40 000-те вече върнати от засегнатите от пандемията региони.

В понеделник данните на здравното министерство показаха, че потвърдените случаи на COVID-19 в Турция са нараснали с 2131 през последните 24 часа, с което общият им брой вече е над 112 000. До онзи момент починалите са били 2900, като вече са регистрирани 95 нови смъртни случая, а с успешно излекуваните нови 4650 души, общият брой  на възстановените от вируса достигна 33 791.

Ердоган посочи, че броят на новите пациенти с потвърдени проби за COVID-19 и броят на смъртните случаи продължава да намалява, като подчерта, че регистрирането на повече възстановени от коронавируса, отколкото нови случаи, е повратен момент за страната.

Медицинска екипировка за САЩ

Президентът Ердоган обяви, че Турция ще изпрати медицинска екипировка, включваща защитни костюми и маски в Съединените щати, за да помогне на страната в усилията й за овладяване на коронавируса.

„Във време, когато дори развитите страни призовават за помощ от страна на Турция, ние предложихме нашата подкрепа в доста части на света – от Балканите до Африка„, каза той.

„Съвсем скоро – във вторник, ще изпратим медицинска помощ във Съединените щати, състояща се от хирургически маски, защитни облекла и дезинфектанти„, заяви Ердоган и добави, че пратката ще бъде доставена чрез турски военен самолет.

През април Турция предприе налагането на ограничителен режим в 31 града, като част от мерките, наложени за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Хората над 65 години и тези с хронични заболявания задължително трябва да си останат у дома.

Друга мярка на правителството беше да наложи частичен полицейски час за лицата на възраст под 20 години, с изключение на работниците, и да изпрати безплатни маски на гражданите./iskra.bg/

510 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: По света