Започва третата фаза от облекченията в Гърция

Изпълнението на третата фаза от плана на гръцкото правителство за премахване на ограниченията, въведени като мярка срещу разпространението на коронавируса, ще започне на 18 май. Тогава ще бъдат разрешени пътуванията между различни региони на континентална Гърция и ще тръгнат първите фериботи до Крит.
Услугите за пътуване до останалите ще започнат, условно, на 25 май, пише „Катимерини”.

От понеделник ще се възобновят междуградските автобуси и влаковите услуги. Ще се отворят и парковете, зоологическите градини и археологическите обекти. От утре се разрешават богослуженията, въпреки че броят на посетителите ще бъде ограничен заради изискването да се спазват строги правила за социално дистанциране.
Постепенно ще започне възобновяването на вътрешните полети, които досега са работеха в ограничен обем.
Според правилата за безопасност фериботите ще могат да плават само при не повече от 50 % пътнически капацитет или 55 %, ако има каюти.
Преди да се качат на борда, на пътниците ще им бъде измервана температурата. От тях ще се изисква да попълнят така наречения въпросник за здравословно състояние.
Пътниците на ферибота ще бъдат задължени да спазват да спазват дистанция от 1,5 метра помежду си по време на качване и слизане. Те ще трябва да стоят на разстояние един от друг във всички части на кораба.
Във всяка каюта ще бъде разрешено пребиваването само един човек, с изключение на хора с увреждания и техните помощници или семейства, включващи съпрузи или роднини от първа степен. В последния случай капацитетът на кабината може да бъде до четирима души.
Използването на маски от пътници и членове на екипажа е задължително. Между всеки пътник трябва да има празна седалка.
Пътниците със съмнение за наличие на коронавирус ще бъдат изолирани в специална зона на кораба и ще се слизат на следващото пристанище, което разполага с необходимия капацитет да се справи със случая.
Междувременно властите обявиха вчера, че до 31 май продължава да действа забраната на пътническите полети до и от Италия, Великобритания, Испания и Холандия.

Заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас заяви, че страната също удължава до 14 юни временната забрана за полети до и от Албания и Северна Македония.До същата дата няма да бъдат разрешени полети от и до Турция.
Хардалиас припомни също, че временната забрана за влизане на граждани извън ЕС е удължена до 31 май.
БГНЕС припомня, че правителството на Гърция продължава с намаляването на рестриктивните мерки по-бързо от предварително планираното.
Със седмица по-рано – на 18 май, ще отворят отново врати търговските центрове и моловете. Кафенетата и ресторантите ще отворят на 25 май, вместо на 1 юни.

Заради високите температури и подобрената епидемиологична обстановка в страната властите разрешиха днес да бъдат отворени 515 частни или общински плажове в Гърция при спазване на строги препоръки за дистанция и консумация на храни и напитки в заведенията по плажовете. /БГНЕС

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 061 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: По света