Борисов: Държавата заделя 4 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата

Борисов: Държавата заделя 4 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата

Страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус

Държавата заделя 4 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. 1 милиард от тях ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си.

Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Той увери, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Борисов информира, че към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

„Ние като правителство се ръководим от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза още министър-председателят.

„Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два си сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция. Моите опоненти продължават да го пропускат“, посочи премиерът.

„Когато се изготвят икономически мерки за неопределен период от време, няма учен в света в момента, който да каже месец, два, три, година. Няма институт, който да каже, че има лекартво или ваксина за COVID-19“, каза Борисов.

По думите му самият той лично е попитал израелския премиер за начините на тестване за коронавирус. „Той каза, че няма бърз сигурен тест. Техните лаборатории считат, че по-рано от 8 седмици и те нямат да могат да създадат“, каза Бойко Борисов.

„Вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-добър. Мисля, че това е едно добро соломоновско решение. Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ще предоставим. Цялата индустрия сега се пренастройва, за да достави облекла и маски“, категоричен бе Борисов.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

69 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика