Гешев: Застрашават свидетелите и смачкват делата срещу олигарси и организирана престъпност

„Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа. Цената ще платят българските граждани, както обикновено“. Това обяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, който коментира плановете на протестните партии да закрият специализираното правосъдие.

„И като казвам юридическа катастрофа – тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо“, категоричен е главният прокурор.

Според него резултатът ще е застрашаване на защитените свидетели, смачкване на най-важните дела в държавата – фактически и практически. Засегнати ще бъдат делата срещу т. нар. олигарси и организираната престъпност, уточни той.

Сред възможните негативни ефекти, които Гешев посочи, е размразяване на замразените към момента милиарди на обвиняеми олигарси.

„Ако това е реформа, аз не я разбирам така. За мен реформа трябва да е да подобряваш, а не да унищожаваш. Понеже днес чувам, че ще „обезкостяват“ главния прокурор и прокуратурата, ще кажа, че това не ни е проблем. Но ще доведе само до ниска ефективност и бум на престъпността на ниво от 90-те години. Ще се стигне до „обезкостяване“ на българското общество. Това е голямата цена, която ще бъде платена“, предупреди Гешев.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

105 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика