Недоумение след хвалба на Петков: Как спря кредити за 42 млрд. лв., като в ББР са общо 4 млрд.

Разкритията в ББР не са най-големият проблем, а реалното спиране на 850 заема, които са били в процедура на одобрение и са били на финалната права да бъдат дадени, обяви в неделя служебният министър Кирил Петков в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР. По думите му средният размер на тези заеми е бил над 50 милиона (!?!).

Странната заявка не остана незабелязана сред политици и журналисти, които изтъкнаха в свои публикации, че целият финансов ресурс в ББР е десетократно по-малък.

Румен Петков, председател на АБВ

Кирил Петков надмина себе си. Обяви, че атаката срещу него се дължи на това, че е спрял процес на даване на 850 кредита по около 50 млн. средно. Това са 42 млрд. (надявам се е ясно, че няма банка с такива пари). Петков живее от лъжата и за лъжата, и то с удивителна неграмотност. Също така сподели, че не си е започнал политическия проект, защото бил служебен министър и трябвало да бъде безпартиен. Такова изискване нито има, нито някой е поставял (Янаки Стоилов е ясен пример).

Лъжа + неграмотност + некомпетентност. Трябва да се види от всички ни. Особено от един от нас.

Миролюба Бенатова, журналист

Според това интервю излиза, че с промените в ББР са спрени подготвени за даване 850 кредита по, средно, 50 милиона. (по думите на министър Кирил Петков). Това не са ли 42 милиарда. Или има някаква грешка в някое от изходящите числа?

Димитър Байрактаров, журналист, бивш народен представител

Уважаеми г-н министър,

Ако това, което твърдите в интервюто си със Силвия Великова от 12,41 минута е истина, а аз не се съмнявам, че Вие казвате само истината, то това означава, че Българска банка за развитие (ББР) е разполагала с над 42 000 000 000 (четиридесет и два милиарда) лева! Този факт, за който твърдите Вие сам, означава, че на управленския екип на ББР преди Вашето назначение като министър трябва да му издигнем паметник, а Вие трябва незабавно да бъдете уволнен! Вашите твърдения, в които аз не се съмнявам, че са истина показват, че Вие сте уволнили мениджъри, които са успели да създадат активи за над 42 000 000 000 (четиридесет и два милиарда) лева, което превръща ББР в банков тигър и определено българската държава може да бъде абсолютно спокойна с такъв финансов актив на разположение, а мениджърския екип може спокойно да си закупи частен самолет като награда за постигнатия резултат! Дори не смея да си помисля, че Вие г-н министър, сте уволнили толкова способен мениджърски екип, който е реализирал този колосален финансов резултат!

Явор Дачков, журналист

Кирил Петков заяви днес, че е спрял раздаването на кредити от ББР на стойност около 42 милиарда лева (активите на банката са за около 4 млрд.). По този повод – едно старо видео с него от 2016 г.

Цветан Фиков, журналист

Кире Харварда измисли ново банкиране и финанси!

В цял свят банките се състезават да дават максимален брой кредити – защото това е техният бизнес – кредит- лихва – печалба!

Кире се хвали, че бил спрял 850 кредита на финалната права – одобрени – разбирай, отговарящи на условия и риск!

Това е все едно, на пазара някой да се хвали, че е имал заявки от клиенти за 850 кг. картофи, но той ги е отказал – спрял и е продал само на 3-ма.

В комунизма само правеха така с бананите по Нова година! Ограничаваха до килограм на човек

Явно харвардската математика, не е като световната. То и българският му правопис, не беше като на грамотен българин, но…

Харварде, Харварде…отказвам да се уча в теб, ако ще ме правиш толкова “умен”!

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

983 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика