Руската Дума подкрепи конституционни промени, позволяващи на Путин отново да се кандидатира за президент

RUSSIA-MOSCOW-PUTIN

Снимка: XINHUA

Москва, 11 март /БТА/
Долната камара на руския парламент одобри на трето – окончателно – четене конституционни поправки, които позволяват на Владимир Путин отново да се кандидатира за президент през 2024 г. – нещо, което сегашната конституция забранява, предаде Ройтерс.
Промените бяха одобрени на трето и последно четене от 383-ма депутати в 450-местната Държавна Дума. Никой не гласува против, но 43-мата депутати на Комунистическата партия на Руската федерация се въздържаха. От залата отсъстваха 24-ма депутати. Останалите парламентарни групи одобриха закона за промените в конституцията.
Сега законът трябва да бъде одобрен и от горната камара – Съвета на федерацията. Ако той бъде подкрепен от две трети от местните парламенти на субектите на Руската федерация, президентът ще го изпрати в Конституционния съд за проверка на невстъпилите в сила изменения. При положително решение на 22 април ще се състои референдум за поправките. Ако гражданите на РФ ги подкрепят, държавният глава ще издаде указ за официалното публикуване на конституцията с внесените в нея поправки, в който ще се посочи и датата за встъпването им в сила, обяснява ТАСС.
Председателят на Думата Вячеслав Володин каза пред журналисти днес, че „измененията, които се предлагат, са необходими с оглед на предизвикателствата на днешния ден и на потребностите на обществото“. Той посочи, че до референдума, на който руските граждани трябва окончателно да се произнесат по предложените промени, депутатите ще се срещат със своите избиратели в регионите, за да им разяснят всяка поправка“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

149 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света