СУ обяви Петър Илиев за плагиат и го уволнява

Д-р Петър Илиев е извършил плагиатство.

Софийският университет обяви днес заключенията на етичната си комисия за труда на номинирания от Слави Трифонов за вицепремиер по сигурността и вътрешен министър след проверка, продължила месец и половина.

„В книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник“ – се казва в становище на Етичната комисия.

СУ не уведоми директно медиите за заключението си, каквато е практиката, а тихомълком публикува резюме от него на сайта си и във Фейсбук.

Председател на комисията е доц. д-р Валентина Кънева, нейна заместничка е доц. д-р Боряна Мусева. Членовете ù са проф. д-р Евгения Калинова; доц. д-р Бистра Мизова; доц. д-р Веселин Кожухаров; доц. д-р Веселина Москова-Думанова; гл. ас. д-р Пламен Цветков; Росица Банкова, главен инспектор администрация; Росен Иванов, студент.

Установеното плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение, пишат от СУ, като се позовават на член 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет. Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет (ФС) да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до ФС. Ректорът проф. Анастас Герджиков е отправил такова до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата за прекратяване на трудовото правоотношение.

С издигането на кандидатурата на Илиев стана публичен и въпросът за плагиатството. Попитана за него, доц. Киселова заяви пред БНР, че е повдигнала пред катедрата им въпроса за прекалено голямото сходство с труда й още през 2015 г., но тогава той е бил „замразен“ и „вдигнат на трупчета“.

„Този въпрос аз съм го поставила пред членове на катедрата и, така да се каже, въпросът беше замразен, вдигнат на трупчета 2015-а. Отново сега се повдига, но тъй като вече е обществен, ще трябва въпросът да бъде размразен“, казва тя.

Доц. Киселова твърди, че е разговаряла тогава с колегата си Илиев и резултатът бил разочароващ. „Имала съм два разговора с колегата тогава и нещата не се развиха по начина, по който аз поставих въпроса и впоследствие всеки от нас пое някакъв свой си път. Аз написах друга книга, сега съм издала и тази, за да се вижда кой с какви публикации влиза в темата. (…) Каза (Илиев – бел. ред.), да кажем, че това не е толкова важно“.

Д-р Илиев, от своя страна, твърдеше публично друго – че не е чел труда на доц. Киселова и че „слугински медии ме тричат“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

130 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Политика