Вече 10 области са в червената Covid зона с над 250 заразени на 100 000 души

Вече 10 са областите с над 250 заразени на 100 000 души. Увеличава се и броят на хората, които се прибират с Covid след лятната си почивка. Най-честите оплаквания са кашлица и хрема, а тенденцията е към заразяване на цели семейства.

В кабинета на д-р Марияна Иванова в столичното 12-то ДКЦ, всеки ден идват пациенти с Covid. Прави впечатление, че са млади хора, върнали се от почивка.

„От миналата седмица заболяваемостта много нарастна. Може би на ден имам по двама, трима новооткрити. В понеделник, вторник и сряда беше кошмарно, замествах и колежка. Много хора минаха. Дойдоха си от морето и заразиха мама, тате, баба и дядо, цели семейства“.

Доника Тенчева е сред извадилите лош късмет да се приберат с Covid от морето. 19-годишната студентка почивала с компания в Приморско, а след прибирането си в Хасково, откъдето е, усетила първите симптоми. Днес тя вече е добре.

„Имах температура един два дни. Само първия ден беше доста зле. В къщи сме само аз и майка ми, но тя каза, че е добре“.

Това е втората среща на Доника с вируса. Тя разказва, че на морето мерките не се спазвали.

„По заведенията всичко беше пълно, доколкото забелязах. И по магазините също имаше доста хора, които не носеха маски.“

Температурата и кашлицата са типичен симптом на доминиращия Делта щам на Covid, казва д-р Иванова.

„Типично вирусно заболяване на горни дихателни пътища. В началото може би тръгва със суха (кашлица) а после, ако ще се усложни слиза и надолу. След седмия ден започва пневмония, ако ще се усложнят. Ако са млади и здрави то минава като обикновен вирус“.

За да се ограничи разпространението, хората със симптоми трябва да ограничат контактите си.

„Първо да ни се обаждат, за да знаем ние кога да ги посрещнем или да ги посъветваме да дойдат да си направят антигенен тест и след антигенен тест аз вече да знам как да го посрещна пациента, а не да ми заразява хронично болните в коридора“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

228 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Здраве