Румен Радев: Избори две в едно са срещу нашия конституционен модел

Президентът Румен Радев, който е в Рудозем в рамките на тридневното си посещение в Смолянско, призова партиите да осъзнаят своята отговорност за управлението на страната. Държавният глава очаква настоящият парламент не само да приеме окончателно актуализацията на бюджета, но и да сформира редовно правителство.

Политиката е преди всичко отговорност и е крайно време парламентарно представените политически сили да не абдикират от нея, защото системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкциониране на следващи избори. Това каза в Рудозем държавният глава Румен Радев.

Избори 2 в едно са срещу духа на нашия конституционен модел и разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава, смята президентът:

„Да, разбира се, трябва да се търси баланс! Трябва да се търси баланс между цената на едни отделни избори, баланс между това, хората да ходят може би три последователни недели на избори, но трябва да отчитаме, че все пак тези избори се правят в духа на нашата Конституция. Досега не е имало смесване никога в едно на парламентарни и президентски избори“.

На въпрос на БНР в криза ли е парламентаризма днес, Румен Радев каза:

„Очевидно сме в криза, при положение че втори път българският парламент има огромни проблеми със съставянето на правителство. Проблемът е в бягството от отговорност! Не могат политическите сили в парламента да продължават да бягат от своята отговорност! Това е тяхна отговорност“.

Хората накрая ще гласуват за тази политическа сила, която успее да намери компромиса и верния пъдход към другите, така че да имаме правителство:

„Неизбежно е! Пак казвам, хората накрая ще санкционират всички, които абдикират от отговорност, а виждаме, че има такава абдикация“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

281 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика