Отпада забраната за посещения на паркове и планини

Няма обаче да бъдат пуснати градските автобусни линии
Забраната за посещения на паркове и планини отпада. Това става със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Той е възложил на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места.

 

Фандъкова: Отваряме „Витоша“ за разходка от 3 май

 

Няма да бъде пуснат обаче градският транспорт към такива места, както и лифтовете. Затворени остават хижите и туристическите обекти.

Заповедта е издадена след среща между премиера и членове на правителството с Националния оперативен щаб. В рамките на срещата са дискутирани и противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

По-рано и столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи във Facebook, че Витоша ще бъде отворена от 3 май.

 

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11:00 и 14:00 ч тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички. За да не се допуска събирането на много хора на едно място,  автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка има готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

При разходка в планината спазвайте дистанция от минимум 2,5 м. При разговори с други хора, поставяйте маска или шал, съветва столичният кмет.

И призовава гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните екопътеки.

В неделя ще премахнем лентите в големите паркове, но моля гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете, призовава още кметът Йорданка Фандъкова.

Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.

Възлагам на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки, казва още столичният кмет във Facebook.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

601 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално