Премахват КПП-тата след Гергьовден

Министерският съвет и националният оперативен щаб обсъдиха мерки за постепенно отваряне на икономиката. Започна извънредният брифинг на премиера Бойко Борисов, министри и членове на щаба.

Благодаря на всички, които са дисциплинирани. Да не съжаляват! Само благодарение на тях в момента имаме такава ниска заболеваемост. Но на всички, които си стоят по домовете – едно голямо благодаря! Благодарение на тях сме на този етап“, обяви в началото премиерът Бойко Борисов.

„Относно инструкторите за издаване на шофьорски книжки – от утре могат да работят. Поеха ангажимент – дезинфекция, маски. Теоретичната подготовка или по интернет, или ако са в зала – на съответната дистанция. Абсолютна подкрепа за тази мярка на щаба“, обяви премиерът.

„Индивидуалният спорт на открито – след като пуснахме парковете при определен ред и дисциплина, спазване на социалното разстояние. От днес – планините, дай боже, да работят както трябва. Дай боже, всички зелени хора, правозащитници, самите ние, които обичаме планината, да спазваме мерките. Ние се ръководим от едно нещо – броят на заразените и броят на починалите. Но не състезания на открито – тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, в парка – мисля, че това само може да подобри здравето. Лично Мутафчийски настоява за плувните басейни“, посочи Борисов.

Две неща навсякъде трябва да се спазват – дезинфекция и дистанция. И всяко нещо важи само, ако се спазва. Иначе веднага отменяме. Този вирус няма да мине поне година-два, това го казват всички, категоричен е премиерът.

Третата точка, по която няма обструкции – терасите и заведенията на открито. Много ясни правила трябват – има го и в други държави. Дали на 10 квадрата – 4 човека, това допълнително ще бъде описано.

Думата извънредно положение създава допълнителен стрес. В момента юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение. Той да има действие в един или два други закона – нека го наречем санитарно извънредно положение, защото куп неща със сигурност ще останат след 13 май, но да останат в съответните закони или в общ закон, обяви Борисов.

Абсолютно единомислие имаме за КПП-тата – считаме, че изиграха много важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, махала, и по този начин ще продължим да действаме. Считаме, че някъде следобед на Гергьовден ще махнем КПП-тата. Страх ме е, че ако го направим днес, стотици хиляди ще се изнесат, обясни премиерът.

Нямаме съгласие за детските градини и ясли. Децата – няма проблем с тях, но ще поставим на риск учителите и лелките, които работят там. Едно дете да има на 20 – ще имаме епидемия, затова не се съгласих с детските градини и яслите. Много са финансовите аргументи – когато работят яслите и градините, родителите могат да отидат на работа. 2 седмици задържане на този процес е към 50 млн., а това са вашите и нашите пари. Но от първия ден сме казали, че здравето и капацитетът на болниците са водещата цел.

Няма достатъчно натрупани данни как отварянето на детските градини и яслите ще се отрази на обстановката, трябва предпазливо да се отнесем към тази мярка, да анализираме ситуацията в страните, в които тя се прилага, обясни ген. Мутафчийски. За децата рисковете са минимални, но за възрастните са големи. Абсолютно потвърждавам, че не е имало разногласие, освен в детайлите, те са изчистени и те ще бъдат облечени в заповед на министъра, добави той.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 603 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално