Училищата в област Благоевград са готови за провеждането на държавните зрелостни изпити

Учебната година ще приключи неприсъствено в електронна среда. Учениците ще се върнат в класните стаи само за най-важните изпити, като ще бъде създадена специална организация, за да се избегне разпространението на Covid-19.  Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 юни и на 3 юни.

Общият брой зали за първия държавен изпит по БЕЛ, който ще бъде на 1 юни, е 276 в 31 училища на територията на цялата област. Малко по-малък е броят на залите за втория зрелостен изпит – 250 зали в 29  училища. „По-малкият брой зали е функция и резултат на това, че  от 2 525 ученици, които са изявили желание да се явят на втори ДЗИ, 728 зрелостници са предпочели да се явят на изпит по придобиване на степен на професионална квалификация. Това стана възможно с влизането  в сила на Закона за училищното и предучилищното  образование“ – каза г-н Златанов. Той допълни, че през последните години непрекъснато се увеличава броят на зрелостниците, които предпочитат да се явят на изпит по теория и практика на съответната специалност. „Това е положителна тенденция. Децата са учили 5 години съответната професия. Логично е в края на обучението в средното образование да защитят тази позиция“ – коментира Ивайло Златанов.

Зрелостниците в ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Петрич са 100 тази година. „87 от тях ще държат втори зрелостен изпит по теория и практика на професията“ – каза за радио Благоевград директорът инж. Светла Данаилова. Изпитът по теория ще бъде проведен по правилата за ДЗИ, както по отношение на организацията, така и по отношение осигуряване и засилени хигиенни и дезинфекционни мероприятия в деня на изпитите. „В нашето училище ще бъдат проведени изпити по практика за пет специалности. Част от тях ще се проведат под формата на задание, което зрелостниците защитават в деня на практическия изпит. Друга част от зрелостниците ще проведат  изпит като задание, но в компютърен кабинет. 1/4 от учениците от специалността „Ресторантьор“ ще проведат своя практически изпит в учебните работилници по технология на кулинарната продукция“ – поясни инж. Светла Данаилова/bnr.bg/

393 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Благоевград