Валентина Маджарова е новият шеф на Специализираната прокуратура

С обръщение в защита на Специализираната прокуратура – така започна изложението си Валентина Маджарова, която днес беше избрана днес за шеф на СП. Прокурорската колегия единодушно я подкрепи за поста със 7 гласа „за“.

Преди да започне с представянето на концепцията си, Валентина Маджарова, която е зам.-шеф на СП, а от около година е и.ф. ръководител, направи обръщение към колегите си, в което защити работата на спецпрокуратурата.

„Уважаеми прокурори от Специализираната прокуратура, уважаеми следователи от отдела към СП, уважаеми съдебни служители, днес съм тук, в тази зала, пред тези членове на Прокурорската колегия на ВСС, в тази процедура единствено и само заради вас. Уважаеми магистрати, благодаря за смелостта и стоицизма, които неминуемо проявявате през последните дни. Времената са трудни, особено за нас. Работата, която вършите ежедневно, е високо ценена, гордея се с всеки един от вас“, започна Маджарова.

После се обърна към членовете на Прокурорската колегия и към журналистите с думите, че иска да отбележи няколко факта. Първият беше, че обвинителите и следователите от СП се подчиняват единствено и само на закона, „на този закон, на който се подчиняват всички останали магистрати в страната“.

Тя отбеляза друг факт, който по думите ѝ удобно се подминава: „Борбата с корупцията по високите етажи на властта безспорно е изключителна важна, безспорно резултатите не са на това ниво, на което ни се иска и на нас самите. Но не може да подминем факта, че отговорността на СП е едва от 2018 г., просто така е решил законодателят“.

Според нея успеваемостта в борбата с корупцията по високите етажи на властта зависи от две неща. Първото е нетърпимостта на обществото към нея. Второто условие, за да бъде успехът на прокурора и на съдиите впоследствие такъв, какъвто обществото заслужава, продължи Валентина Маджарова, е следното – органите по регистриране и разкриване на престъпността, в т.ч. и корупционните практики, е да си свършат работата. Тя изброи КПКОНПИ, МВР, ДАНС, АДФИ и други контролни органи.

„Не като оправдание, а като факт, ще отбележа, че в последните две години СП и всички останали органи на съдебната власт, нещо повече – всички институции и организации, работихме в ситуация на пандемия, която рефлектира и се отрази на работата на всеки от нас. Но на първо място беше изведен човешкият живот и здраве“, каза Маджарова.

Тя посочи с колко много международни партньори си сътрудничи Специализираната прокуратура и че получава ежедневно признание.

Докато течеше изслушването ѝ от Прокурорската колегия, пред сградата на Висшия съдебен съвет се бяха събрали протестиращи.

Маджарова представи концепцията си и успехите на спецпрокуратурата, като специално акцентира върху корупционните дела.

Тя заяви, че през 2020 г. СП е работила по рекорден брой досъдебни производства, свързани с корупция – 274, като 46 от тях са „същински корупционни престъпления“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 078 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Новини