Бойко Рашков: Няма данни за наказателно производство срещу 4-мата полицаи, упражнили насилие над протестиращи

До момента няма данни спрямо нито един от установените четирима полицаи, упражнили насилие над протестиращи на 10 юли миналата година, да е привлечен под наказателна отговорност или да е образувано наказателно производство. Това обяви в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

За сметка на това срещу битите граждани има образувани досъдебни производства. Министър Рашков определи поведението на полицаите като престъпление.

В пленарната зала депутатите изслушаха министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

„Има един от пострадалите младежи, който е загубил съзнание. Загубата на съзнание за колегите юристи, това е състояние, временно опасно за живота, квалифицирано в НК в чл.129 като средна телесна повреда. Този запис е бил в МВР в едно негово поделение и трябва който е бил министър да каже крит ли е записът или не е крит. И на мене ми идва в ума да ви кажа, има една модерна дума, която се използва в България, „задкулисие“, а тук какво трябва да кажем – задколоние“, каза Бойко Рашков.

„Споделих с вас, че един от тях, който е бил началник на отдел в тези специализирани полицейски сили, и е бил там и ги е „учил“ – чуйте и вие знаете на какво ги е учил, учил ги е докога се бие“, добави вътрешният министър.

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

141 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика