Тошко Йорданов: Учуден съм, че за „Демократична България“ сме по-голям враг от ГЕРБ

Не смятаме, че трябва да има предсрочни избори, коментира още той.

„Джипката падна в дерето. Няма я вече. На нейно място идва демокрацията“. Това заяви Филип Станев от „Има такъв народ“ на пресконференция на партията.

Станев, Тошко Йорданов и Николай Василев отговаряха на въпроси на журналисти. Основният повод за пресконференцията беше оттеглената номинация на Василев за премиер.

„Ще предложим нов проект за кабинет, ако не бъде подкрепен – предсрочни избори“, каза Тошко Йорданов. „Имаме сериозни разминаване със служебното правителство по отношение на финансовата политика. Ще видим дали някой от сегашните министри ще влезе и в нашия кабинет. В служебния кабинет има хора на ДПС. Това е мое мнение – не ангажирам с него никого“, допълни той.

„За нас е по-логично да имаме партньори в посоката, в която гледаме, от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, каза Йорданов. Той допълни, че са имали неформална среща с Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ за организиране на среща в Народното събрание. „Учуден съм, че за „Демократична България“ сме по-голям враг от ГЕРБ, те нищо не казват за Бойко Борисов“, коментира Йорданов.

Ако от партията не намерят подкрепа, смятат, че няма смисъл да внасят проектокабинет в парламента. От „Има такъв народ“ припомниха, че след това ще се завърти парламентарната рулетка и втората, и евентуално третата политическа сила също ще се опитат да предложат правителство.

„Ако не получим подкрепа за този кабинет от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, те имат пълната свобода, ако мандатът отиде при тях, да се договорят с Карадайъ, с Нинова и с Бойко Борисов“, каза Йорданов.

„Не смятаме, че трябва да има предсрочни избори. Ако някой иска да връща ГЕРБ на власт, да излезе и да го заяви“, допълни той.

Николай Василев пък каза, че счита атаките срещу него отдясно за приятелски огън.

„Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие. Този кабинет няма нищо общо с НДСВ, освен мен. Били сме в коалиция с ДПС, защото тогава това гарантираше влизането на България в ЕС”, заяви Василев.

„Ако можехме да получим подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският кабинет от началото на прехода и щеше да работи с непозната досега скорост. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето”, заяви Василев. Преди това той благодари на Слави Трифонов за доверието, което му е гласувал.

„През последните 2 месеца на съвместна работа имах възможност да опозная и него, и част от парламентарната група. Благодаря и на медиите за съвместната работа през последните 24 години. Благодаря и на всички, които ме подкрепиха по медиите”, каза Василев.

Според него с предложения от „Има такъв народ” кабинет, българското общество се е убедило, че нацията има образовани и компетентни хора.

„Най-озадачен и разочарован съм, че получих атаки от десния сектор, защото това според мен са мои съмишленици и приятели. Затова считам това за приятелски огън. През целя си живот като публична личност от 1997 г. насам съм се определял единствено като десен реформаторски икономист и вероятно съм по-голям реформатор от много хора, които се наричат десни”, каза Василев.

Той изтъкна още, че не се разграничава от миналото си, а се гордее, че е бил „част от онова поколение държавници”.

„Бил съм част от Тройната коалиция, не защото съм ляв или съм от ДПС, а защото нямаше каква друга коалиция да се направи по онова време. Това гарантираше влизането на България в ЕС”, каза Василев.

Той спомена и някои от основите ценности и приоритети, които е бил готов да отстоява като евентуален премиер – Западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода на медиите и свобода за бизнеса.

„Разработих документ от 68 страници „Модернизирай България“, каза Василев.

„В понеделник Слави Трифонов прочете 14 приоритета. Вие бяхте прави, че това не са всички. В този документ има около 300 приоритета. Документът трябва да се гледа в неговата цялост като идеология и платформа“, каза Василев.

Той обясни и за кандидатите за министри.

„Те бяха съвместно подбрани и излъчени от ръководството на партията, от Слави Трифонов и от мен като потенциален премиер. Никакви чужди посолства не са имали отношение към това”, каза Василев.

Станислава Армутлиева сама се е отказала от номинацията си за министър, отбелязаха от „Има такъв народ”.

Николай Василев коментира икономическата ситуация у нас в момента. Според него тя е „драматична, защото разходите към момента са над 43% и вървим към 50%”. „Това са нечувано високи разходи като процент от БВП в историята на България”, каза Василев.

Ползите от влизането ни в Еврозоната били много. „Икономическите въпроси като инвестиции, търговия, туризъм, са само 10% от ползите. 40% от ползите са сигурността на българските банки. Останалите 50% са нещо друго. Членството в Еврозоната е имидж”, каза Василев.

„Прокуратурата трябва да бъде променена, трябва да бъде извадена от съдебната власт”, каза Тошко Йорданов.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

161 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Политика