Доц. Мангъров: Половин милион българи са прекарали COVID-19

Не по малко от половин милион българи са прекарали COVID-19. Tова заяви доц. Атанас Мангъров пред БНТ.

Епидемиологичното проучване в Банско показа, че 8 % от 3000 жители на града имат антитела срещу коронавируса, която за Банско ще реше около 1000 души. „Повечето от тях дори не са разбрали, че са изкарали инфекцията. Ако това се преизчисли към нашата страна, която е към 7 милиона души, означава, че около 560 хиляди души в страната са прекарали този вирус. Това означава, че населението на два града като Пловдив и Варна са преминали през болестта без да  я усетят“, обяснява още докторът.

С PCR тестовете, които правим всеки ден, всъщност се  установяват хората, които в конкретния момент отделят вируса, но ние нямаме информация за това, колко хора са го изкарали и кога ще стигнем цифрата от 70 % от населението, при която инфекцията ще се ограничи. Хората, които са уязвими трябва да бъдат щадени. Трябва да ги пазим и те самите трябва да се пазят. Тези, които трябва да вървят напред са тези, които са млади здрави и силни. Те трябва да ходят да спортуват, да плуват, да се разхождат на Витоша, да ходят в университетите“, обясни още той.

Нападките, че се изявява като лидер на опозицията д-р Мангъров коментира така: „Аз от девета дупка на кавала се превърнах в една от главите на триглавата ламя. Не съм опозиция. Глупаво е при положение, че всички се намираме в една лодка, да не се чуваме един други. Затова си позволявам да пише SMS -си на премиера и да си говоря с него“, каза още доц. Мангъров. За пореден път той отправи критики към действията на Националния оперативен щаб. Припомняме, че докторът беше част от Медицинския съвети към МС, който след приключване на дейността си беше разформирован.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

665 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Здраве