Промяна: Кацаров поиска нарушителите на мерките да се водят при интубираните хора

Промяна в позицията на служебния министър Стойчо Кацаров относно мерките и носенето на маска. Тази сутрин пред Нова телевизия, Кацаров обясни, че контролът е важен, но по-важно било съзнанието на всеки.

„Може би трябва да заведем хората, които нарушават новите мерки в едно COVID отделение, за да видят интубираните хора, които берат душа. Така ще разберат какво причиняват с неспазването на ограниченията“, каза Кацаров.

Той предупреди, че тези, които не спазват мерките може да се понесат наказателна отговорност и до 5 г. лишаване от свобода.

Министърът поясни, че тези мерки не са абсолютни, но в момента няма друг инструмент при липсата на ваксинация.

Здравните власти били обсъждали мерките да се приложат регионално, но това не било възможно, тъй като разпространението на вируса не е клъстерно в момента.

Относно вчерашния протест против носенето на маски и ходенето в НС на самия Кацаров без предпазно средство, той се оправда: „може и да са ме хванали без маска, сигурно съм отивал да се изказвам. Но не е правилно и трябва всеки да се отнася отговорно към този въпрос. Трябва да се ходи с маска и да се дава пример.“

Той нарече „дъвка за предизборната кампания“ сигналът на ВМРО, че той се разхожда из парламента без маска.

По думите му това, че въвеждането на мерките съвпадна с празника 6 септември, е случайно.

„Опитваме се да не действаме като ГЕРБ – да се появят няколко души с черни костюми в 00.00 ч. и да обявят, че от утре сутрин се затварят заведения, забранява се движението между градовете и т.н. Затова изработихме такъв план още през лятото, който да предвижда какво ще се случи при нарастване на броя заразени. Поехме ангажимента да обявим мерките предварително, за да може хората, които са засегнати, да се подготвят“, допълни Кацаров.

Той заяви, че ако хората спазват противоепидемичните мерки, се очаква след няколко седмици да има намаляване на броя на заразените и отпадане на част от мерките.

„На всеки 10 дни се прави оценка на приложените мерки“.

Относно безплатното лечение на пациенти с коронавирус вкъщи министърът поясни, че до момента са разкрити около 50 COVID центъра, където лекари преглеждат пациенти, правят им изследвания и могат да им предпишат лекарства за домашно лечение. Тези процедури ще бъдат безплатни. Определени са три групи лекарства, които могат да бъдат изписани безплатно – антибиотици, кортикостероиди и лекарства, влияещи на ефекта на кръвосъсирване.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

197 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Здраве